Pravoslávni veriaci sa dnes lúčia so zosnulým arcibiskupom Jánom

08.08.2012 Prešov

Prešov 8. augusta (TASR) – Svätou liturgiou sa dnes ráno v Katedrálnom chráme svätého kniežaťa Alexandra Nevského v Prešove začala posledná rozlúčka so zosnulým prešovským pravoslávnym arcibiskupom Jánom. Najvyšší predstaviteľ pravoslávnej cirkvi na Slovensku Jeho Vysokopreosvietenosť Ján – arcibiskup prešovský a Slovenska zomrel vo štvrtok (2. 8.) vo veku 75 rokov.
Na pohrebnom obrade sa zúčastnili podpredseda Národnej Rady SR Ján Figeľ, vedúci Kancelárie prezidenta SR Milan Čič a predstavitelia štátnej správy, veľvyslanectiev a samosprávy. Okrem nich sa na obradoch zúčastňujú predstavení Pravoslávnej cirkvi a ďalších cirkví na Slovensku.
Pohrebné obrady celebroval Tichon - biskup komárňanský spolu s pražským arcibiskupom Kryštofom - metropolitom Českých krajín a Slovenska a ďalšími kňazmi.
"Vladyka Ján pôsobil v službách cirkvi 20 rokov ako kňaz a 29 rokov ako biskup. Bol to jednoduchý, prostý a otvorený človek, ktorý nemal problém s kýmkoľvek sa porozprávať," povedal riaditeľ Úradu Prešovskej pravoslávnej eparchie Alexander Cap.
Jeden z pravoslávnych duchovných Ján Choma dnes pre médiá povedal, že s nebohým arcibiskupom sa spoznal počas štúdií v Prešove, potom s ním spolupracoval desiatky rokov a boli si blízky až do posledných dní jeho života.
"Bol to jeden dobrý duchovný, dobrý arcibiskup, bol spoločenský a nekonfliktný človek. Poznali sme sa dlhé roky, dobre sme spolu vychádzali," povedal o zosnulom vladykovi jeho spolupracovník.
So zosnulým arcibiskupom sa do Prešova prišli rozlúčiť aj veriaci z obce Šamudovce, ktorí si ho pamätajú ako duchovného pastiera.
"My si na neho veľmi dobre spomíname, on u nás slúžil asi 20 rokov, takže bol nám ako náš otec, mali sme ho veľmi radi, preto sme sa prišli s ním rozlúčiť," povedala pre TASR Zuzana Jurková. Niekdajší tajomník Metropolitnej rady v Prešove Bohumil Vopršálek o arcibiskupovi povedal, že mal veľmi rád mládež.
"Podporoval všetky aktivity, ktoré sme vykonávali, letné detské tábory, zájazdy. Založil učilište, materskú školu, spevácky zbor Rozkvet," doplnil Vopršálek.
Arcibiskup Ján si želal byť pochovaný v rodnej obci, preto budú dnes podvečer jeho telesné pozostatky uložené v Kravanoch. Vladyka Ján, občianskym menom Ján Holonič, sa narodil 29. januára 1937 v Kravanoch, okres Trebišov. V roku 1958 ukončil Pravoslávnu bohosloveckú fakultu v Prešove, v tom istom roku bol vysvätený na diakona a neskôr na kňaza. Počas svojej kňazskej služby pôsobil vo farnostiach Rakovec nad Ondavou, neskôr Šamudovce. V máji 1983 bol zvolený za michalovského biskupa, kde pôsobil 23 rokov.
Po zosnutí arcibiskupa prešovského, metropolitu Českých krajín a Slovenska Nikolaja, bola Jánovi Holoničovi začiatkom februára 2006 udelená hodnosť arcibiskupa. O mesiac neskôr ho Eparchiálne zhromaždenie Prešovskej pravoslávnej eparchie v Prešove zvolilo za arcibiskupa prešovského a Slovenska.
Arcibiskupovi Jánovi počas života udelili niekoľko domácich i zahraničných ocenení. Aktívne sa zúčastňoval na ekumenickom dialógu a usiloval sa upevňovať medzikonfesionálne vzťahy.
UPOZORNENIE: TASR vydá k správe fotoreportáž, zvukový záznam a videozáznam.
 

Vyberte región